"بشقاب غذای سالم"

اهمیت میزان و نوع غذا

 

شكل‏ گيري رفتار تغذيه ‏اي كودك در سال‌هاي اول زندگي  همگام با شكل‏ گيري ساير عوامل شخصيتي و رفتاري او در تعيين سرنوشت و روند زندگي آينده ‏اش موثر و بااهميت است.

ارتباط محكم و اثبات‏ شده بين تغذيه و رفتار وجود دارد.  كمبود مواد مغذي احتمالي ناشي از سوءتغذيه، به‌خصوص در چند سال اول زندگي قادر است اثرات مخربي در تكامل سيستم عصبي و در نتيجه بر چگونگي رفتارها و كنش‏هاي فردي و در نهايت روي جايگاه اجتماعي شخص داشته باشد. به عنوان مثال فقر آهن، زمينه ‏ساز كم‏خوني و بي‏حالي و عدم تمركز كافي براي انجام كارهاي روزمره يا طي مدارج تحصيلي خواهد بود كه قاعدتا در زندگي فرد بسيار سرنوشت‏ ساز خواهد بود.

در نوجوانان مقدار و نوع غذاها و میزان و نوع ورزش بر روی قد، رشد و سلامت تاثیر دارد.


بدغذایی، کم‌غذایی و نیمه‌گرسنگی باعث تغییر شخصیت افراد می‌شود.(+)


چگونه تغذیه ایی سالم داشته باشیم؟

 در مواجهه با  این سوال  نيازمند بررسي 7نكته هستيم:

1- چه مواد غذايي بايد در برنامه روزانه  مان باشد كه برآورده‏ كننده تمامي نيازهاي ما باشد؟

2- آنها را چگونه طبخ كنيم؟

>>آشنایی با چند نکته ساده اما مهم برای طبخ یک غذای سالم و مغذی


3- هركدام از آنها را چگونه و در چه زماني بخوریم؟


 به دلیل تاثير بي‏نظيري كه توجه به تغذیه سالم و ورزش مي‌تواند در سلامت آينده فرد و جامعه داشته باشد،  سال‌هاست كه تمركز و تلاش برنامه ‏ريزان و متوليان سلامتي در كشورهاي توسعه يافته نيز در راستاي  حفظ سلامتی، بر محور آموزش و اصلاح تغذيه قرار گرفته است.

ارائه "بشقاب غذای سالم" و "بشقاب من" نیز در این راستاست.

 که یک جایگزین مناسب برای هرم غذایی است. این تصویر جدید، بشقابی است که بر اساس گروه های غذایی  به بخش های مختلفی تقسیم بندی شده است. چهار گروه اصلی از منابع غذایی  مورد نیاز شامل گروه سبزجات،میوه ها ،پروتئین ها  و غلات بر اساس مقدار مورد نیاز در داخل بشقاب قرار دارند.


http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/images/healthy-eating-plate-700.jpg

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/index.html

Herb Knowledgebase


Nutrition Info - Foods by Portion





>>مقایسه"بشقاب غذای سالم " با "بشقاب من"

http://www.vasseghy.ir/index.php?ToDo=ShowArticles&AID=7854


به نظر مي‌رسد همه آن چيزي كه براي نيل به اين هدف و دستيابي به يك برنامه غذايي قابل اتكا

لازم است، محدود به نكات اساسي ذكرشده در بشقاب غذای سالم نباشد و چيزي فراتر از مسايل

بيان‌شده در رسيدن به سلامتي وابسته به تغذيه دخيل است,

و یکی از جنبه هایی که باید بررسی کنیم عبارت است از این که :

4-چه غذایی سازگار با طبع ماست؟

>>طبع در كنار طعم و طبخ +

نقش مزاج در انتخاب دستور غذايي

>>طبع انسان و غذاها(سرد-گرم-تر-خشک)

5-جنبه دیگری که در انتخاب مواد غذایی باید در نظر بگیریم این است که آیا این محصولات غذایی ارگانیک و فاقد کودهای شیمیایی هستند؟


>>سبزیجات تازه با طعم...



دکتر محمد دریایی,متخصص تغذیه و گیاهان دارویی در کتاب"الگوی صحیح تغذیه"اصول فونکسیونی تغذیه

را شرح می دهند و می نویسند:

"در طبیعت هرچه هست اهمیت دارد و ضروری است.

زیرا اگر چنین نباشد,نظام طبیعت از هم خواهد پاشید.

تنوع اقلیم ها - رویش گیاهان و زیست حیوانات در هر اقلیم معین -

رستن میو ه ها و سبزیجات خاص در فصول

خاص و....همه نشان از رابطه و وظیفه متقابلی دارند که

پدیده ها ضرورتن در نظام هستی بازی می کنند."


و در جای دیگری از کتاب می نویسند:

"انسان می تواند از طریق طبیعی خواری و بهره گیری از اصول فونکسیونی در تغذیه..

بر طول عمر خود بیافزاید."

و سپس در کتاب چند توصیه کاربردی این نظریه را ذکر می کنند.

 یکی از توصیه ها به نقل از کتاب عبارتست از :

-"از مصرف مواد غذایی که در اقلیم های دیگر ی غیر از منطقه زیست شما

به عمل می آیند,خودداری کنید."

 با توجه  به  این توصیه  در انتخاب غذا باید بررسی کنیم که :

6-آیا این غذا متعلق به اقلیم منطقه زیست ماست؟

بنابراین خوردن میوه ها و گوشت های وارداتی به نفع ما نیست.


و در قسمتی از کتاب  به این مهم اشاره شده است که:

"دستکاری,رابطه فونکسیونی عناصر را در مواد غذایی به هم می زند.

کارشناسانی که به زعم خود با استفاده از علم ژنتیک,در میوه ها و گیاهان دست کاری کرده

و آنها را

تغییرشکل می دهند,در نظم طبیعت اخلال می کنند.

دستکاری در هر زمینه ای از طبیعت, می تواند فاجعه به بار آورد."

بنا براین در هنگام انتخاب غذا باید بررسی کنیم که:

7-آیا این غذا طبیعی و دستکاری نشده است؟!


*کتاب الگوی صحیح تغذیه/مولف محمد دریایی.تهران:سفیر اردهال,1386.

به نقل از خبرآنلاین ,با این که کشورهایی مانند زیمبابوه، موزامبیک و مالاوی

به شدت از فقر غذایی رنج می‌برند، اما هیچ‌کدام حاضر نیستند

از آفریقای جنوبی ذرت وارد کنند،

چراکه آن‌ها از ذرت‌هایی که به روشهای ژنتیکی تغییر یافته‌اند(تراریخته)، می‌ترسند.

اهمیت ورزش:

>>ورزش كردن، تمايل به تغذيه سالم را افزايش مي‌دهد

>>حكيم بوعلي‌سينا در كتاب قانون در بحث تدابير مشترك،

مهمترين تدبير را در درجه نخست، ورزش كردن و سپس تدبير غذا و تدبير خواب مي‌داند

و از اين رو سخن خود را با تدبير ورزش آغاز مي‌كند...


>>دیدگاه های پرفسور منوچهر جعفریان درباره تغذیه با نقد زیتون برنگ زیتونی